Guvernul turc va înlocui cu poliţişti aproximativ 25.000 de angajaţi ai firmelor de securitate care păzesc stadioanele, campusurile universitare şi internatele, iar pentru aceasta poliţia îşi va suplimenta efectivele angajând 10.000 de persoane care vor primi statutul de ofiţer de protecţie, potrivit World Bulletin.
Toţi poliţiştii care vor proteja perimetrele enumerate vor deveni ofiţeri de protecţie, a afirmat ministrul turc de interne Muammer Güler.
„Experienţa ne-a arătat că acei paznici privaţi nu asigură suficientă protecţie pe stadioane. Suntem conştienţi că doar cu firmele de pază şi protecţie nu se poate asigura suficientă protecţie şi vom introduce mecanisme noi precum biletul electronic, cardurile de suporter şi camere video moderne pentru a se atinge standarde ridicate de siguranţă“, a explicat ministrul. Prin această decizie, sectorul privat va pierde locuri de muncă, însă acestea vor fi acoperite de stat. Hotărârea ar putea afecta aproximativ 1.500 de firme din sectorul de profil. Aceste companii deservesc aproape 60.000 de afaceri şi instituţii. Pe de altă parte, datele sugerează că din peste un milion de gardieni înregistraţi doar 298.000 lucrează efectiv. Premierul Recep Tayyip Erdogan a criticat firmele de pază şi protecţie pentru că nu furnizează cele mai bune servicii şi a avertizat că paznicii de la stadioane şi universităţi vor fi înlocuiţi.
În Turcia sunt 170 de universităţi, iar la fiecare sunt angajaţi în medie 150 de gardieni. De aici rezultă că peste 25.000 de gardieni asigură paza universităţilor din toată ţara.
Imaginea fotbalului turc este pătată de violenţa din interiorul şi din afara stadioanelor. Adesea fanii înfocaţi devastează tribunele şi facilităţile cluburilor sportive, iar mulţimi furioase de oameni rămân pe străzi după meciurile încinse. Mass-media din sport caută vinovaţi pentru violenţa fanilor,