În urmă cu exact un an, cu sau fără legătură directă cu campania electorală pentru alegerile locale, la Timişoara izbucnea scandalul legat de demolarea parţială a Casei Mühle – una dintre clădirile emblematice ale Timişoarei. Deşi atunci se promiteau măsuri drastice şi rapide, la 12 luni de la descoperirea lucrărilor neautorizate făcute la acest imobil de patrimoniu lucrurile stau exact ca la început: un dosar în lucru şi promisiuni rămase în aşteptare.
Un an în care nu s-au schimbat prea multe
Izbucnit în plină campanie electorală pentru alegerile locale, scandalul legat de Casa Mühle a făcut furori pentru faptul că încă una dintre clădirile-simbol pentru arhitectura Timişoarei, ridicată în secolul al XIX-lea, de pe b-dul Mihai Viteazul numărul 3, a ajuns o ruină în urma unui şir de evenimente similar cu cel al altor imobile de patrimoniu distruse în oraşul de pe Bega. Imobilul, care în secolul al XIX-lea a aparţinut florarului Wilhelm Mühle, cel care a creat primul soi de trandafir românesc, a ajuns acum zece ani în posesia unui clan de romi care a solicitat autorizaţii de construcţii pentru realizarea mai multor lucrări, ultimul act de acest gen fiind emis în iulie 2011.
În campania electorală, actuala conducere a Primăriei Timişoara a promis reglementarea acestei situaţii şi un control strict pe linie de urbanism, pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete. Este greu de spus ce s-a ales de aceste promisiuni. Poliţia Locală şi Inspectoratul Teritorial de Construcţii Timiş sunt printre puţinele instituţii care au întreprins demersuri concrete, dând amenzi pentru lucrările efectuate ilegal şi dispunând stoparea imediată a acestora.
În urmă cu jumătate de an se menţiona că se lucrează la un proiect tehnologic legat de refacerea şi reabilitarea imobilului, pentru păstrarea specificului său, şi că trebuie realizat