Scris de Corina Hutan - ARAD. Aceasta a fost principala temă a conferinței pentru “Dezvoltarea capacității instituționale a partenerilor sociali din domeniul culturii scrise” (DECULT) organizată la Arad, în cadrul căreia s-au dezbătut subiecte de actualitate din industria editorială, printre care: ce înseamnă „E-book”, „E-business”, „Orientare şi consiliere profesională”.
Pro și contra
Conferința, care și-a propus să prezinte noi tendinţe în domeniul editorial şi modalităţi de abordare a acestora, performante, a stârnit discuții în contradictoriu în rândul celor prezenți la eveniment, cu preponderență oameni care lucrează în edituri, librării sau biblioteci.
O parte a invitaților, obișnuiți să răsfoiască paginile cărților tipărite, să simtă mirosul de vechi care le stârnește nostalgia anilor trecuți, s-au arătat sceptici la gândul că le-ar putea înlocui cu gadgeturile tot mai performante. ”Dacă vor exista e-book-uri nu vom mai avea librării?”, ”Cum mai simțim ceea ce citim, nu este totul prea mecanic?”, ”Cum să citim un roman pe o tabletă?” sunt doar câteva dintre întrebările care îi ”macină” pe împătimiții lecturii în stil vechi.
Nu au întârziat nici lămuririle, aduse de lectorul universitar dr. Denisa Becheru, care a venit cu argumente pro și contra cărților electronice și a cărților tipărite. ”E-book-urile pot fi lecturate de pe orice device: tabletă, telefon, pe e-reader, laptop și ocupă puțin spațiu și oferă protecția datelor prin serverul D.R.M. În plus, ai o serie de opțiuni care facilitează lecturarea: poți „sublinia”un cuvânt, poți modifica scrisul, fonturile, luminozitatea, poți selecta și trimite prietenilor un pasaj sau poți căuta pe internet dacă nu înțelegi ceva. În plus, un alt avantaj îl constituie faptul că nu trebuie să folosim hârtie pentru print, este mult mai ecologic” – a declarat Denisa Becheru.
Cum se face un E-book? @