Consumul zilnic de doi litri de Coca-Cola şi alte răcoritoare acidulate sau îndulcite cu zahăr reprezintă un pericol foarte mare, mai ales că în ultima perioadă există o tendinţă de a consuma doar răcoritoare cu zahăr, iar tocmai de aceea părinţii ar trebui să le permită copiilor doze foarte mici, de maxim 300 de mililitri de suc pe zi, doze acceptate şi în dietele marilor nutriţionişti din străinătate, a spus miercuri, într-o conferinţă de presă, Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. dr. Maria Moţa.
Întrebată de corespondentul AGERPRES cât de periculoase pot fi pentru declanşarea diabetului răcoritoarele cu zahăr şi acidulate, prof. dr. Maria Moţa a spus că, în cantităţi mari, zilnice, pericolul este foarte mare.
"Nu sunt adepta sub nicio formă a băuturilor răcoritoare îndulcite cu zahăr şi a băuturilor răcoritoare acidulate. Trebuie să avem mare grijă, pentru că în ultima perioadă există o tendinţă de a da totul pe răcoritoarele cu zahăr. Sunt foarte periculoase dacă consumi în fiecare zi o sticlă de doi litri, e foarte periculos", a spus prof. dr. Maria Moţa.
Aceasta le recomandă părinţilor care nu fac faţă cererii de Coca-Cola şi nu numai din partea copiilor, să le permită doze cât mai mici.
"Sunt adepta consumului cu măsură. Să nu devină fruct oprit. În momentul în care i-ai interzis copilului să bea Coca-Cola sau orice altă băutură răcoritoare, acolo va fugi. (...) Am văzut că şi marile diete, în afară, au permis 300-400 de mililitri pe zi. Ar trebui doze mici şi părinţii cumva să ştie şi să-şi educe copiii, neinterzicând", a adăugat prof. dr. Maria Moţa.
Nici mâncarea fast-food nu este sănătoasă, motiv pentru care specialiştii folosesc tot mai mult termenul de "junk-food", conform sursei citate.
"Sigur că nu e sănătoasă. E foarte gustoasă. (...) Şi aici ar trebui cu discreţie, tot