Anual, Europa pierde din taxe aproape 1.000 miliarde de euro
Nu e de mirare că liderii europeni îşi intensifică eforturile de a combate frauda şi evaziunea fiscală care au erodat agresiv din economiile ţărilor europene
Acuzaţiile venite marţi din partea senatorilor americani cu privire la faptul că Apple evită să plătească taxe de miliarde de dolari la nivel global ridică o problemă importantă pe agenda politică internaţională, în timp ce Guvernele încearcă să lupte pentru a controla împrumuturile în faţa unei creşteri slabe şi a unei recesiuni prelungite.
Într-un discurs la Parlamentul European, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că, într-o perioadă de austeritate, statelor UE le lipseau venituri fiscale egale cu aproape dublul deficitelor colective bugetare anuale ale acestora.
"Aceasta este o sumă prea mare de bani pentru a o lăsa baltă", a spus el.
Lacunele sistemului fiscal
Liderii UE devin din ce în ce mai serioşi cu privire la aceste lacune ale sistemului fiscal şi caută un acord internaţional privind noi reguli pentru a contracara uşurinţa cu care persoanele fizice şi companiile pot muta banii în zonele unde taxa este minimă. Ei vor discuta această problemă la summitul din această săptămână, notează CNN.
În mare parte, accentul s-a pus până acum pe îmbunătăţirea schimbului de informaţii între autorităţile fiscale şi distrugerea paradisurilor fiscale.
Margaret Hodge, preşedintele Comitetului pentru finanţe publice din Marea Britanie, a acuzat săptămâna trecută Google de rea intenţie pentru practicile prin care încearcă să reducă impozitele plătite. Hodge a spus, în timpul unei dispute aprinse cu un vicepreşedinte al Google pentru Europa de Nord şi Centrală, Matt Brittin, că grupul exploatează regulile şi acţionează fără etică.
"Compania dumneavoastră susţine c