La aproape şapte decenii de când a fost cu primul spectacol în Germania, cea mai veche formaţie de dansuri populare din ţară, “Junii Sibiului”, reuşesc să-i aducă pe germani şi chiar şi pe japonezi, la Sibiu, pentru a învăţa, în concediu, jocurile noastre populare, dar şi pentru a degusta din bucatele pregătite de gospodine îmbrăcate în portul tradiţional, în sate, în care străinii sunt uimiţi de frumuseţile tradiţiilor noastre.
În aceste zile, în sala de repetiţii a dansatorilor profesionişti, de la “Junii Sibiului”, în fiecare dimineaţă învaţă să joace “Hora”, “Învârtita”, “Sârba”, 25 de germani, oameni cu vârsta între 45 şi 70 de ani, cu preocupări diferite, de regulă intelectuali, care au venit în concediu, la Sibiu, după ce i-au văzut pe dansatorii români, în spectacole în Germania, fiind impresionaţi de varietatea muzicii, dansului şi a portului tradiţional românesc.
“Oaspeţii noştri din Germania au printre ei patru nemţi care au mai fost la noi, au mai învăţat să danseze şi au dorit să revină şi în acest an. Noi derulăm timp de o săptămână, un proiect de dezvoltare a turismului românesc rural, în care, cei care vin vizitează tot judeţul, le sunt prezentate toate zonele folclorice, se întâlnesc cu oamenii locului, îmbrăcaţi în costume populare, care joacă jocuri populare. În plus, turiştii vizitează muzeele săteşti, degustă din produsele tradiţionale”, a declarat pentru Agerpres coregrafa Silvia Macrea, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale “Junii Sibiului”.
Aceasta spune că succesul este garantat pentru acest program de turism cultural. Practic, cu 800 de euro, fiecare turist venit din Germania trăieşte o experienţă inedită, timp de o săptămână, în Transilvania, mai ales în judeţul fostei capitale culturale europene.
Sosiţi duminică pe Aeroportul Internaţional din Sibiu, cei 25 de turişti