Construcţia de pontoane, ateliere de confecţionat unelte şi unităţi eco-turistice, toate cu specific pescăresc, sunt doar câteva dintre proiectele Asociaţiei „Grup Local Dobrogea Nord“
Este absurd ca, într-o zonă precum Constanţa, localnicii, dar şi restaurantele cu specific pescăresc să aibă dificultăţi în a pune pe masă peşte proaspăt. Faptul că judeţul este legat de Marea Neagră şi Dunăre ar trebui să constituie un avantaj atât economic, cât mai ales gastronomic şi, implicit, turistic, iar pierderile sunt puse pe seama fostei guvernări, care nu a făcut nimic pentru a veni în ajutorul pescarilor şi asociaţiilor de profil.
Ieri, la Hotelul Ibis, Asociaţia „Grup Local Dobrogea Nord“, al cărei preşedinte este preşedintele C.J.C., Nicuşor Daniel Constantinescu, a lansat strategia de dezvoltare pentru atragerea de fonduri europene destinate susţinerii activităţii de pescuit. Şeful judeţului a fost suplinit de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Darie, care a precizat că la ora actuală pescarii îşi desfăşoară activitatea în condiţii lipsite de eficienţă, fără puncte de colectare, păstrare şi distribuire a peştelui. „Ca urmare a politicii duse de fosta guvernare, am rămas cu trei nave de pescuit, comparativ cu Bulgaria, care are peste 100. Noi trebuie să venim în ajutorul pescarilor şi să creăm, împreună cu organizaţiile pescăreşti, o structură unică, este doar începutul, care la prima vedere pare migălos, dar trebuie să facem ceva pentru acest domeniu“, a declarat Darie. El a menţionat că în şedinţa de miercuri a Consiliului Judeţean Constanţa au fost aprobate, deja, zece parteneriate între C.J.C., autorităţile locale şi asociaţiile de pescari.
Un alt pas pentru realizarea acestui obiectiv, respectiv a primelor puncte de debarcare, a fost realizat ieri, prin lansarea depunerii de proiecte prin strategia „Dobrogea Nord – Pământul