Eşecul Fondului Proprietatea (FP) să vândă integral pachetul de 1,77% din acţiunile "OMV Petrom" (SNP) ridică mai multe semne de întrebare cu privire la cauzele pentru care investitorii au fost interesaţi doar de 1,11% din titluri.
Brokerii au enumerat, printre cauze, dimensiunea redusă a pachetului, gradul redus de dezvoltare a bursei noastre, interesul în scădere pentru sectorul de petrol şi gaze, precum şi implicarea insuficientă din partea J.P. Morgan, coordonatorul global unic.
Reprezentanţii băncii americane nu ne-au răspuns la solicitarea să îşi prezinte opinia faţă rezultatul plasamentului.
Pe de altă parte, administratorul FP, Franklin Templeton Investments, afirmă că oferta a fost de succes, invocând faptul că a fost cel mai mare plasament privat realizat pe piaţa locală de capital.
"Motivaţia principală a Fondului Proprietatea în derularea acestei tranzacţii a fost crearea unui eveniment de lichiditate pentru acţiunile «Petrom», având ca rezultat volume mai mari de tranzacţionare în urma plasamentului şi, posibil, un preţ mai mare al acţiunilor companiei", se arată în comunicatul administratorului de investiţii.
Grzegorz Konieczny, vicepreşedintele executiv al Franklin Templeton, ne-a precizat: "Subliniem că plasamentul a reprezentat numai 5,6% din deţinerea Fondului la OMV Petrom şi că a fost planificat pentru a creşte valoarea deţinerii rămase, având în vedere că această companie rămâne un activ important al Fondului. Câştigurile obţinute din tranzacţie pot fi acum folosite pentru răscumpărări de acţiuni FP şi alte operaţiuni de creştere a valorii pentru acţionari".
Până una, alta, vizibil este că Fondul Proprietatea a coborât preţul acţiunilor "Petrom" prin oferta sa şi că alte fonduri de investiţii administrate de acelaşi Franklin Templeton, dar din străinătate, au cumpărat titluri SNP (din piaţă, nu din cadrul of