Dacă primăriile nu reuşesc să-şi achite arieratele, blocarea conturilor nu mai este suficientă, iar situaţia nu se rezolvă nici ca urmare a planului de redresare financiară în situaţia de criză financiară, insolvenţa va fi ultima staţie, conform unei noi ordonanţe de urgenţă. În plus, primăriile nu mai pot angaja noi contracte fără avizul Trezoreriei.
Primăriile care nu-şi achită datoriile mai vechi de 90 de zile, iar aceste datorii depăşesc 15% din bugetul general al unităţii administrativ-teritoriale, pot intra în criză financiară. Pentru datorii de peste 120 de zile, indiferent că sunt către furnizori, prestatori de servicii, salariaţii proprii etc., se poate ajunge la procedura de insolvenţă, criza financiară şi insolvenţa fiind două situaţii gândite de Guvern astfel încât creditorii să-şi primească sumele pe care le au de recuperat, fără ca activitatea şi serviciile administraţiei publice locale să fie blocate, conform unei ordonanţe de urgenţă adoptate în cursul acestei săptămâni. Actul legislativ detaliază cum se ajunge la criză financiară, cine sesizează, cine deliberează, cum apare planul de redresare financiară, cum se iese din criză, cum se trece la insolvenţă etc.
A fost nevoie de mai mult, pentru că de conturi blocate la Trezorerie pare că nu se prea mai sperie nimeni, deşi existau şi până acum reglementări clare cu privire la primăriile datoare.
„În fiecare lună am avut una, două, trei, n... primării cu cotele blocate, nu-i asta o noutate. Făceau dovada că şi-au achitat din datorii şi se încadrează în plafon, le deblocam sau ne solicitau din cote sume tocmai pentru a reduce din arierate şi în anumite condiţii le deblocam doar aceste sume... Acum trebuie să se încadreze în plafonul de 5% plată a arieratelor din soldul lunii trecute, dacă s-au achitat de cei 85%”, declară trezorierul-şef al judeţului, Constantin Ţârdoiu.