Fabrica de Echipamente şi Componente Nuclearo-Energetice (FECNE) din Bucureşti, deţinută de Grupul italian Walter Tosto, devine furnizor de echipamente pentru Gazprom. Valoarea contractului este de 1,8 milioane de euro şi include livrarea a trei separatoare pentru cea mai mare staţie de comprimare a gazelor din lume, aflată în construcţie la Anapa (Rusia meridională).
Luca Tosto, CEO FECNE, a explicat: "Pentru realizarea celor trei separatoare, FECNE va lucra îndeaproape cu grupul OMZ, cel mai mare grup din Rusia, producător de echipamente din oţeluri speciale pentru industriile nucleară, petrochimică şi de petrol şi gaze, aflat în proprietatea Gazprom. Proiectul constă în construcţia a cinci separatoare necesare pentru instalaţia din Anapa. Două dintre acestea vor fi realizate de OMZ, şi alte trei de către FECNE".
Utilizatorul final Gazprom intenţionează să pună în funcţiune în cel de-al doilea trimestru al anului 2016 complexul CS Russkaya. Astfel, a solicitat ca termenul de livrare pentru separatoare să fie februarie 2014. FECNE a fost singurul ofertant în măsură să îndeplinească această cerinţă.
Instalaţia din Anapa, în valoare de aproximativ 100 milioane de euro, va fi dotată cu şapte unităţi de pompare a gazului cu o putere de 32 MW fiecare, şi va face parte dintr-o structură importantă ce va avea o capacitate de 448 MW. În prezent, cea mai mare capacitate de comprimare a gazelor este de 366 MW şi aparţine staţiei "CS Portovaya", deţinută, de asemenea, de Gazprom. Intrarea conductei în mare va începe de pe coasta rusă şi va ajunge pe coasta bulgară, trecând pe sub Marea Neagră. Conducta are o lungime totală de 900 km, va fi amplasată la o adâncime ce poate depăşi 2.000 metri în unele locuri şi va avea o capacitate de 63 miliarde de metri cubi. Gazoductul va continua apoi cu o conductă pe uscat ce va porni din Bulgaria. Lucrarea face parte d