Cu ajutorul unei minime modificări legislative, care a permis angajarea de coordonatori de transplant, organele au început să fie recoltate în toată ţara.
Numărul transplanturilor va creşte spectaculos în acest an, faţă de cel anterior, au anunţat oficialii Agenţiei Naţionale de Transplant. Secretul triplării numărului de astfel de operaţii constă în angajarea a 22 de persoane în toată ţara. Este vorba de medici sau de asistenţi medicali care sunt plătiţi pentru a îndeplini funcţia de coordonator de transplant într-o serie de judeţe în care niciodată până acum nu au fost recoltate organe de la donatori aflaţi în moarte clinică. Aceste angajări, despre care specialiştii de la site-ul
www.consultatii-medicale.ro spun că reprezintă cea mai bună măsură aprobată de Guvern pentru domeniul sanitar de la înfiinţarea SMURD, duc la salvarea a zeci de mii de vieţi în fiecare an.
Mai mult, pentru că, în total, tratarea unui pacient transplantat este mai ieftină decât tratarea unuia care are nevoie de dializă pe termen lung, în mod paradoxal, aceste angajări înseamnă economii la bugetul de stat, după cum declară profesorul Mihai Lucan, şeful Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj.
Cifre impresionante
Potrivit directorului executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, medicul Dan Luscalov, dacă în tot anul 2012 au fost recoltate organe de la 65 de persoane aflate în moarte clinică, în 2013 cifra a fost depăşită, în condiţiile în care s-a scurs mai puţin de jumătate de an.
Numărul donatorilor a crescut şi în contextul în care organizaţii ale societăţii civile, dar şi cele mai multe dintre cultele religioase din România i-au îndemnat pe oameni să doneze organele celor aflaţi în moarte cerebrală. Ca o consecinţă directă a creşterii numărului de organe donate, ieri au avut loc la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj patr