Eram la Atena, in vara lui 1984, cand tocmai se incheiase un mare proces in care, intre cei implicati, se afla un nepot al academicianului Constantin Tsatsos, fost presedinte al Greciei pana in 1980, scrie Adrian Vasilescu pe blogurile Adevarul. Si cum sentinta ii fusese favorabila, presa elena consemna in titluri acide ca dupa judecata din tribunal va urma judecata din cafenele. Se intampla in 1984. De atunci au trecut aproape trei decenii. Multe s-au schimbat, dar mai cu seama s-au schimbat spatiile in care se aprind spiritele. Astazi, se mai dezbat idei, se mai fac schimburi de informatii si prin cafenele, dar opinia publica isi varsa focul pe bloguri. Si judecatile publice tot pe bloguri se fac.
Nu doar in Grecia, ci in multe alte locuri. Inclusiv in Romania. Cat de aprinsa poate deveni, la noi, o disputa pe bloguri, m-am convins (daca mai era nevoie) in saptamanile din urma. Am vazut cum un subiect din 2008, legat de atacul (speculativ) asupra leului, despre care imi venea greu sa cred ca ar mai putea sa aiba vreo miza in 2013, a facut sa se inroseasca blogurile. Un timp, am ezitat sa intru in aceasta disputa ce se tot intetea, din cauza ca alunecase intr-un "tehnicism" ce nu facea altceva decat sa ascunda in formule incifrate adevaruri in legatura cu care nu mai era niciun interes sa fie repuse in lumina.
Apoi, la inceputul acestei saptamani, tocmai acest fapt m-a determinat sa ma implic. Asa am si motivat: "Nu cred ca poate fi relevanta, in aceasta dezbatere, istoria swapurilor valutare din toamna lui 2008 sau cat puteau merge bancile "lung" ori "scurt; relevant este cursul evenimentelor". Desi tin bine minte cum s-au petrecut lucrurile, ca doar le-am trait, m-am ferit sa ma bazez doar pe memorie. Am apelat la documente din acel timp si la consemnari facute in mass-media. Comentariul meu n-a aparut pe vreun blog. Nici nu mai stiu din ce