Intretinand legaturi apropiate cu Vladimir Putin, cu actualul presedinte al Kazakhstanului, Nursultan Nazarbaiev si, in trecut, cu dictatorul libian, Muammar Qaddafi, Romano Prodi a facut parte vreme de un deceniu din elita rarefiata a puterii europene. Politicianul socialist a fost presedintele Comisiei Europene si, in doua randuri, premierul Italiei.
Astazi, la 74 de ani, isi foloseste relatiile pentru a netezi asperitatile dintre diferite centre de interese, in special in domeniul energiei. Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Romano Prodi a vorbit despre influenta Rusiei in estul Europei si despre spectrul politic care pandeste Europa.
CE SE MAI INTAMPLA IN RUSIA CU DEMOCRATIA
Vlad Mixich:Cum sunt influentate interesele Rusiei in Europa de Est de aparitia potentialelor exploatari de gaze de sist? In timp ce Bulgaria le-a interzis, Romania si Ucraina sunt pentru.
Romano Prodi: Gazele de sist sunt, desigur, importante pentru Rusia dar e dificil pentru mine sa spun ca exista un interes direct. Pentru ca in Europa sunt tari care au interzis gazele de sist, cum e Franta, in timp ce in altele inca se dezbate. Gazele de sist sunt mai degraba un subiect de politica interna pentru ca deschide o dezbatere despre protectia mediului. Cel putin asa trebuie sa o abordez din punct de vedere politic.
Exploatarea gazelor de sist depinde de guvernele nationale, de aliantele politice din diferite tari, care desigur pot fi influentate de actori externi, cum e Rusia. Dar exista cazuri in care gazele de sist sunt localizate sub zone metropolitane sau parcuri si acolo apare o problema...
Deci gazele de sist nu sunt o amenintare pentru Rusia?
Romano Prodi: Sunt o amenintare pentru Rusia. Chiar si gazele de sist din Statele Unite sunt o amenintare pentru Rusia pentru ca au o influenta mare asupra preturilor. O