Investitiile straine directe au reprezentat cel mai important factor in dezvoltarea segmentelor industrial si logistic in primele 6 luni ale anului, potrivit companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox. 5 investitori au platit peste 140 de milioane de euro ca sa poata produce in Romania.
Stocul total de spatii industriale moderne a atins aproximativ 1,4 milioane de metri patrati in Romania la finalul anului 2012, din care 890.000 metri patrati, respectiv 63,6 % din stocul national, sunt concentrati in Bucuresti, conform datelor DTZ Echinox.Pe fondul unei cereri scazute, corelata cu un volum limitat al livrarilor anuntate pentru 2013, dezvoltarile de tip build-to-suit vor ramane principalul stimulent al activitatii de constructii pe acest segment.
Cele mai mari tranzactii insumeaza peste 140 de milioane de euro.
Bosch va dezvolta o fabrica pe platforma industriala Tetarom situata la Cluj, in comuna Jucu, investitia ajungand la 60 milioane de euro.
Voestalpine – parte a grupului austriac specializat in productia si prelucrarea otelului – a deschis la sfarsitul anului 2012 o noua fabrica la Giurgiu, cu o investitie de circa 20 milioane de euro.
Compania americana Emerson a anuntat intentia de marire a capacitatii de productie in Oradea prin realizarea unei unitati de productie si suport, valoarea investitiei fiind estimata la 50 milioane de euro.
Fosta fabrica Tnuva, situata in Popesti-Leordeni, langa Bucuresti, specializata in productia lactatelor, a fost achizitionata de catre compania turceasca Sutas, tranzactia fiind estimata la aproximativ 10 milioane de euro.
Michelin Group, unul dintre cei mai importanti producatori de anvelope la nivel global, a achizitionat in ianuarie 2013 un teren cu suprafata de 20 de hectare, localizat in Zalau, pentru 1,6 milioane de euro, cu scopul de