Scris de Otilia Șandor - După stomatologia tăiată în toată ţara, spitalele încep să strige după ajutor.
Este şi cazul celor două spitale mari de la Oradea, din jurisdicţia Municipalităţii: Spitalul Judeţean şi Spitalul Curteanu. Nu doar că nu pot prelua bolnavi de la alte spitale, dar acum cele două unităţi sunt în minus cu 20% faţă de anul trecut. Zilele trecute şefii celor două spitale au anunţat că bugetul li s-a redus în acest an (cu 20%) şi există posibilitatea ca pe ici, pe colo, să se taie sporuri la angajaţi, ca să nu fie nevoie ca bolnavii internaţi să îşi cumpere medicamente. Casa de Asigurări de Sănătate Bihor a explicat că bugetul este practic similar cu cel din anul trecut, doar că furnizorii sunt mai mulţi acum. Astfel, din acest an primesc bani de la CAS încă două spitale din Oradea şi unul în judeţ pentru spitalizări de lungă durată şi încă trei unităţi medicale (două din Oradea, una de la Bratca) – pentru spitalizări de zi.
Soluţii încă nu au fost enunţate concret în afara celor cunoscute an de an, pe plan naţional: rectificare bugetară şi plata arieratelor.
Cel mai afectat de lipsa de bani e acum Spitalul Curteanu, care însă ar putea să îşi sporească veniturile proprii, dacă legislaţia i-ar permite.
Reforma sanitară iniţiată de guvernanţi USL nu îşi arată deloc roadele promise, cel puţin la Oradea.
Cele două spitale mari de la Oradea au anunţat deja în media orădeană că au buget redus cu 20% faţă de anul trecut, cel mai afectat fiind Spitalul Curteanu.
Degetele se îndreaptă spre Casa de Asigurări de Sănătate Bihor, care a anunţat la rândul ei că sincopa ar urma să fie rezolvată, ca în fiecare an, la rectificare.
Guvernul USL a anunţat că va scoate peste 76 milioane lei din Fondul de rezervă pentru a plăti arieratele (plăţi restante cu o vechime mai mare de 90 de zile).
Decizia de a se apela la fondul de rezerv