Media europeană este de 16,8% din totalul pieţei de profil, iar în România cota comerţului online este de 20%
Anul trecut, vânzările pe acest canal au fost de aproximativ 250 de milioane de euro
Totuşi, românii cheltuiesc cel mai puţin, mai puţin şi decât bulgarii
Retailul online cu produse electronice, electrocasnice şi echipamente IT (electro-IT) este unul din ce în ce mai prolific pentru companiile de profil, în condiţiile în care ponderea vânzărilor prin acest canal creşte tot mai mult, în detrimentul magazinelor fizice.
Cota segmentului de vânzări online, din întreaga piaţă electro-IT din România, a ajuns la 20%, cifră superioară mediei europene, piaţa locală situându-se mult peste ţări mult mai dezvoltate atât din punct de vedere economic, cât şi al retailului electronic, cu toate componentele sale.
Potrivit datelor prezentate, într-o conferinţă de presă, de Iulian Stanciu, directorul general al retailerului de profil - eMag, media europeană este de 16,8%, ponderea vânzărilor online din totalul pieţei electro-IT. "România se află peste ţări mult mai dezvoltate din Europa la acest capitol - ţări precum Elveţia, unde vânzările online de electro-IT acoperă 18,4% din piaţă, sau Franţa (15,8%). Faţă de Italia, diferenţa este şi mai mare, aici cota retailului online electro-IT este de 5% sau Portugalia, cu o cotă de 2,5%", a arătat Iulian Stanciu.
În ceea ce priveşte evoluţia pieţei de produse electro-IT în general, acesta a spus că vânzările totale au fost de 1,25 miliarde de euro, în creştere uşoară faţă de nivelul de 1,19 miliarde atins în 2011. Pentru acest an, oficialul eMag estimează o creştere a pieţei de până la 1,3 miliarde de euro, urmând ca în 2014, valoarea pieţei să urce până la 1,4 miliarde de euro. Astfel, din datele prezentate de retailer, vânzările din online au totalizat anul trecut aproximativ 250 de milioan