Gheorghe Cojocaru: „pierderea vechilor teritorii româneşti a fost un rezultat al politicii de expansiune a celor două imperii, habsburg şi ţarist.”
Istoricul Gheorghe Cojocaru în dialog cu Valentina Ursu:
Gheorghe Cojocaru: „Luna mai este o perioadă cu o grea încărcătură pentru istoria naţională românească. La 7 mai 1775, Bucovina, iar peste aproape patru decenii, la 28 mai 1812, Basarabia erau rupte de la corpul Moldovei istorice şi înstrăinate, în favoarea unor puteri străine. Imperiul Austriei şi Imperiul Rus îşi însuşeau, în mod fraudulos, bucăţi dintr-un teritoriu asupra căruia nu aveau niciun drept, în afară de cel bazat pe forţa brută.”
Europa Liberă: Aceasta era epoca în care pe teritoriul Europei aveau loc războaie frecvente ce se încheiau prin semnarea unor tratate, prin care frontierele erau stabilite, în funcţie de raportul de forţe postbelic.
Gheorghe Cojocaru: „Războaiele erau într-adevăr dese, mai ales că Poarta Otoman care deţinea controlul asupra Ţărilor Române era mult slăbită către sfârşitul secolului al XVIII-lea. Iar de pe urma acestui declin al Semilunei încercau să profite puterile vecine ca Austria sau Rusia. Poarta nu mai avea forţa şi resursele necesare ca să facă faţă presiunilor în creştere din partea acestor puteri. Iar cedările teritoriale pe care era impusă să le facă, în urma pierderii războaielor, se făceau din contul Ţărilor Române, aflate în raporturi de suzeranitate cu Istambulul.”
Europa Liberă: Dar, după cum se ştie, Poarta Otomană avea obligaţia de a asigura protecţia politică şi militară ţărilor care aveau statutul de state suverane.
Gheorghe Cojocaru: „Este adevărat acest lucru. Dar, în realitate, ea nu mai putea să protejeze aceste teritorii, practic, nu mai putea să onoreze obligaţiile pe care şi le asumase, în trecut, pentru că Poarta Otomană însăşi e