Numărul de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale a înregistrat anul trecut creşteri la nivelul tuturor mijloacelor de recepţie, depăşind valoarea totală de 6 milioane, ceea ce înseamnă o rată de penetrare la nivel de gospodării de peste 85%, conform datelor raportate de furnizori şi publicate de ANCOM astăzi în Raportul integrat de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania pentru anul 2012.
Din totalul de 6 milioane de abonaţi la servicii de retransmisie, 3,8 milioane sunt abonaţi la servicii furnizate prin intermediul reţelelor de cablu (+6,4%), 2,19 milioane sunt abonaţi la reţele satelit de tip DTH (+2,3%), iar 37 mii sunt abonaţi care recepţionează programe prin tehnologie IP (+34%), ceea ce face ca numărul total de abonaţi în anul 2012 să fie cu 5% mai mare decât cel aferent anului 2011. Rata de penetrare la nivel de gospodării a serviciilor de retransmisie creşte cu 4 puncte procentuale, până la 85,1%, iar rata de penetrare a serviciilor de retransmisie prin reţele de cablu ajunge la 53,6%.
La sfârşitul anului 2012, 61% din totalul abonaţilor erau din mediul urban. În funcţie de tehnologia de retransmisie, 80% dintre utilizatorii din mediul urban sunt abonaţi la cablu, în timp ce 63% dintre utilizatorii din mediul rural sunt abonaţi la reţelele satelit de tip DTH.
Numărul de abonaţi ai reţelelor de cablu a crescut cu 6,4%, până la 3,8 milioane, din care numărul celor care au acces la astfel de servicii în format digital a înregistrat o creştere cu 40%, până la 1,24 milioane de abonaţi. Astfel, ponderea numărului de abonaţi prin reţele de cablu digital în numărul total de abonaţi prin reţele de cablu era de aproape 33% la sfârşitul anului 2012.
Serviciile de retransmisie a programelor în format digital îşi continuă creşterea şi în anul 2012, ponderea abonaţil