Amnesty International Moldova și concluziile organizației despre situația respectării drepturilor omului în 2012.
Problema discriminării pe criteriul orientării sexuale în Republica Moldova apare într-un un raport despre respectarea drepturilor omului în lume anul trecut, dat publicității astăzi de organizația cu sediul la Londra, Amnesty International. „Discriminarea” este unul din doar trei capitole consacrate Moldovei, celelalte două fiind „tortură” și „pedepsele degradante”.
Raportul a fost prezentat astăzi și la Chișinău de filiala locală a organizației care l-a efectuat. În ciuda schimbărilor de ordin legislativ şi angajamentelor de susţinere a democraţiei, asumate de guvernarea pro-europeană, Republica Moldova nu a reuşit să asigure protecţia drepturilor minorităţilor şi să aplice pedepse acelora care au comis acte de tortură, fie în comisariatele de poliţie, fie în penitenciare. Aceasta este concluzia de bilanţ pe care o formulează autorii de la Chişinău ai Raportului.
x Cristina Pereteatcu, director executiv Amnesty International Moldova spune că deşi cel care a aplicat rele tratamente poate primi o pedeapsă de până la 15 ani, foarte puţine sunt plângerile care ajung sa fie examinate într-un proces de judecată:
„Din păcate nu suntem foarte optimişti în ceea ce priveşte impunitatea, şi aici mă refer atât la dosarul 7 aprilie 2009 dar şi la multe alte cazuri de tortură care nu au fost elucidate. Deci este o problemă cu aplicarea pedepselor în ţara asta. Răspunsul este simplu, trebuie să existe o voinţă, totuşi sunt cei din sectorul justiţiei care sunt strânşi legaţi între ei, deci este un cerc vicios, pentru că atunci când legea există, trebuie să ai voinţă să o aplici.”
De la începutul acestui an Republica Moldova are o Lege privind egalitatea de şanse, care ar trebui să protejeze persoanele împotriva