Cercetătorii vor să obţină uraniu din apa de mare, folosind un nou tip de material organic. Conform calculelor acestora, există o cantitate mai mare de uraniu în mare decât în rezervele de pe uscat.
Cercetătorii susţin că în oceane există o cantitate de uraniu de o mie de ori decât în rezervele tradiţionale, iar acum se poate să fi fost descoperită o cale de a extrage tot acel uraniu din apă, notează MIT Technology Review. Experţii susţin că acest proces trebuie dezvoltat cât mai repede pentru a asigura o continuitate în domeniul energiei nucleare, în caz că rezervele de uraniu vor scădea.
Wenbin Lin, profesor în chimie la Universitatea North Carolina, conduce o echipă de oameni de ştiinţă care dezvoltă sistemul de colectare a ionilor de uraniu din apa de mare. În testele de laborator pe care aceştia le-au derulat, materialul pe care l-au creat a fost de patru ori mai eficient decât cele convenţionale. Iar un alt avantaj al ceea ce oamenii de ştiinţă numesc „metal-organic framework“ (MOF) este că poate fi modificat în funcţie de necesităţi pentru a deservi anumitor scopuri.
Cele mai avansate materiale din prezent, care pot fi refolosite, pot să atragă aproximativ patru miligrame de uraniu pentru fiecare gram de plastic, de fiecare dată când sunt folosite. În laborator, MOF a obţinut un rezultat impresionant: poate aborbi 200 miligrame pentru fiecare gram de material. Totuşi, trebuie menţionat că în laborator nu au existat alţi ioni în afara celor de uraniu.
„Plăcerea“ pentru uraniu a materialului, conform profesorului Lin, este generată de modul în care acesta a fost construită, datorită structurii sale. Substanţele chimice organice care se prind de uraniu sunt poziţionate în porii MOF pentru a forma ceea ce experţii numesc „buzunare de legătură“.
Uraniul obţinut în prezent, prin procesul tradiţional, ar costa între 1.000 şi 2.000 de dol