Nicio presiune externă nu va putea să determine Ministerul Educaţiei să renunţe la evaluarea corectă a elevilor la sesiunea de bacalaureat. Declaraţia aparţine ministrului Maia Sandu, care susţine că instituţia este supusă unor presiuni crescânde din partea mai multor grupuri de interese.
„Toate acţiunile Ministerului au fost şi sunt riguroase, transparente şi legale. Nu voi permite ca ierarhia valorilor să fie bazată pe fraude şi ca aceşti copii să plece în viaţă cu gândul că pot obţine beneficii prin fraude. Cred că elevii şi studenţii trebuie să primească note corecte, bazate pe merit şi nu pe înşelăciune”, a declarat şefa de la Educaţie.
Maia Sandu a dat de înţeles că la mijloc ar fi vorba de interese politice. „Orice tentativă de a folosi copiii în calitate de pioni de sacrificiu într-un joc politic, orice modificare în ajun a examenelor va avea consecinţe grave”, a mai spus ministrul.
La începutul lunii aprilie, liberalul Mihai Ghimpu declara că Maia Sandu nu va face parte din viitorul Guvern, întrucât „are gândire veche, comunistă şi pedepseşte funcţionarii după placul ei”. El a condamnat monitorizarea absolvenţilor cu camere de supraveghere în timpul examenelor, motivând că niciun copil nu va rezista presiunii şi că „psihologic nu este corect”.
„Examenele tot timpul au fost un stres pentru adolescenţi, care nu au încă un psihic stabil, nu pot rezista condiţiilor dure ale vieţii de matur“, a replicat şi deputatul Vadim Mişin.
Nici edilul Capitalei nu vrea camere la BAC. “Problemele de sistem ale statului sunt puse pe umerii copiilor. Nu e corect ca toţi elevii din start să fie suspectaţi de copiere”, a declarat Dorin Chirtoacă la începutul lunii mai.
Anterior, Adunarea Generală a Găgăuziei a luat decizia de a exclude supravegherea video în timpul examenelor, în urma plângerilor mai multor părinţi. Ministerul Educaţiei, însă,