Primele licitaţii organizate de RA-APPS după ce Guvernul a simplificat procedura de vânzare a imobilelor din portofoliul regiei au eşuat lamentabil, ca şi precedentele încercări, rezultat anticipat de analişti, care au explicat că singura soluţie este înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă.
Pentru prima jumătate a lunii mai, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a pregătit iniţial organizarea de licitaţii pentru vânzarea a opt apartamente de 3, 4 şi 5 camere din centrul Capitalei, la preţuri de pornire cuprinse între 73.000 euro şi 286.000 euro, apropiate celor stabilite pentru active similare ofertate în ultimul an, în condiţiile în care şi acele licitaţii au eşuat.
Paradoxal, regia a decis ulterior ca oferta de vânzare să fie suplimentată cu încă 20 de apartamente, cu un preţ de pornire cuprins între 66.000 euro şi 214.000 euro, dar şi cu vila Predeal din staţiunea montană, pe care nu a reuşit să o vândă anterior.
Rezultatul a fost cel aşteptat, şi anume că regia nu a primit nicio ofertă pentru aceste active, astfel că ambele licitaţii programate nici măcar nu au mai fost organizate.
Toate aceste licitaţii sunt iniţiate deşi consultanţi imobiliari au atenţionat în repetate rânduri că vânzarea activelor RA-APPS în condiţiile actuale ale pieţei nu este cea mai bună soluţie şi că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către firme private sunt alternative la vânzarea individuală a proprietăţilor, care ar asigura o transparenţă sporită şi un câştig mai bun pentru stat.
În pofida acestor atenţionări, Guvernul a decis în luna martie, prin ordonanţă de urgenţă, că imobilele RA-APPS pot fi vândute la un preţ cu până la 30% mai mic comparativ cu cel de pornire dacă licitaţia se repetă şi pot fi cedate şi prin negociere la a treia încerca