Propunerea aparţine primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, şi a fost făcută în cadrul unei dezbateri organizate la Iaşi pe tema proiectului regionalizării României.
La Iaşi are loc astăzi, 23 mai, o dezbatere publică pe tema regionalizării prezidată de vice-prim ministrul Liviu Dragnea. La întâlnirea, care are loc la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad", participă toţi preşedinţii consiliilor judeţene şi primarii importanţi din Moldova, precum şi specialişti în administraţie publică.
Ministrul Dragnea a expus în linii mari principiile regionalizării, dar până în acest moment nu au fost puse la punct toate detaliile viitoarei organizări administative a României. Numele oraşelor care vor deveni capitalele celor opt regiuni ar urma să fie definitivat cel mai târziu în luna august, iar preşedinţii vor fi aleşi în prima fază prin vot al reprezentanţilor administraţiei publice din întreaga regiune.
Dragnea spune că a organizat deja, într-o primă fază, o consultare populară privind desemnarea capitalelor. Discuţiile cele mai aprinse se înregistrează în regiunile Centru şi Sud-Est, acolo unde vocea poporului a sintetizat rezultate foarte echilibrate. Potrivit sondajului prezentat de Liviu Dragnea, 28,7% dintre locuitorii regiunii Centru au optat pentru Braşov, în timp ce 25,7% pentru Sibiu. "Aici va fi cea mai grea decizie care trebuie luată. Este o competiţie egală între Braşov şi Sibiu din toate punctele de vedere. Luăm în calcul în această situaţie aplicarea modelului polonez care presupune, printre altele, stabilirea sediului regiunii într-un oraş şi prefectura regională într-un altul", a declarat Liviu Dragnea.
O situaţie complicată se înregistrează şi în regiunea Sud-Est, acolo unde Constanţa a obţinut 23,8% din opţiunile locuitorilor, dar oficialii din Galaţi şi Brăila, cu 14,8%, respectiv 14,4%