În perioada caniculară, bolile transmise prin apă din zonele de agrement pot cauza multe probleme de sănătate. Deschiderea ştrandurilor şi a pisicinelor a dus la apariţia conjunctivitelor, otitelor sau dermatitelor.
„Conjunctivita chimică e datorată substanţelor cu care apa a fost dezinfectantă şi se caracterizează prin scăderea până la dispariţie a secreţiei lacrimale, urmată în situaţiile grave de uscare a corneei. Conjunctivita de piscina produsă de Chlamidia trachomatis apare după 2-19 zile de la contactul cu apa infectată şi se manifestă prin secreţie conjunctivală purulentă şi înroşirea ochilor. Otita de bazin, poate să apară pe toată perioada verii, iar principalele simptome sunt durerea, senzaţie de ureche înfundată şi prurit în conductul auditiv extern“, spune dr. Tudor Ciuhodaru, medic la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului „Sf. Spiridon“ din Iaşi.
De la piscină, la dermatolog
O altă boală care apare în această perioadă este pitiriazisul, o micoză a pielii produsă de o ciuperca microscopică (Pitiriazis versicolor). De regulă se manifestă prin apariţia unor pete mici de culoare cafeniu închis, localizate cu predilecţie la nivelul toracelui Dermatofitia piciorului este o altă micoză produsă de o ciupercă microscopică, care se poate transmite atunci când se merge desculţ pe marginea piscinei, la saună, sau la duşurile comune afectând frecvent pielea din spaţiile dintre degetele piciorului, talpa şi unghiile. Boala se poate extinde în condiţiile în care încălţămintea nu lasă piciorul să respire. Nediagnosticată şi netratată la timp, micoza evoluează prin apariţia de vezicule care produc prurit (mâncărime), înroşirea şi descuamarea pielii însoţite de emanarea unui miros neplăcut.
Trichomonioza – boală cu localizare genitală manifestă prin secreţie spumoasă urât mirositoare, transmisă prin apa caldă a piscinelor. Specialiştii trag