Primariile si consiliile judetene cu datorii pot ajunge in insolventa. Asta a decis Guvernul printr-o Ordonanta aprobata in sedinta de miercuri. Iar primarii pot fi chemati la organele abilitate sa dea cu subsemnatul in privinta acelor datorii, situatie in care cercetarea poate ajunge chiar si in zona penala.
Daca primaria ajunge in insolventa, unele atributii ale primarului respectiv fiind preluate de un administrator judiciar.
„Primarul trebuie sa-si asume niste decizii pe care le-a luat la un moment dat. Unii primari au vrut sa nu aiba credite, sa amane plata la cei la care au datorii si sa vina tot la noi sa ceara bani. Lucrurile cred ca nu mai pot merge in felul acesta. Sumele pentru functionare au fost repartizate la fiecare, dar pentru partea de investitie apar probleme acolo unde s-au cam facut lucrari, cum se spune, pe barba autoritatilor locale. Sunt unii care fac o investitie fara sa aiba banii in ideea ca vor vedea pe urma de unde fac rost de bani, cine le da. Nu se prea mai poate astfel”, spune Gheorghe Sorescu, vicepresedintele Consiliului Judetean Botosani.
In judetul Botosani, nu sunt putine primariile care ar putea ajunge in situatia de insolventa din cauza unor datorii neplatite. Sunt firme de constructii care nu si-au recuperat banii pe lucrari facute cu ani in urma si care, din cauza ca nu si-au incasat banii, au avut ele mari probleme financiare, au ajuns din acest motiv in insolventa.
Cresterea taxelor si impozitelor locale, o posibila solutie
Solutii ar fi, spun reprezentantii Consiliului Judetean. Una din aceste solutii este sa recurga la credite prin Trezorerie. De altfel, la Colegiul Prefectural ce va avea loc saptamana viitoare le va fi adusa la cunostinta aceasta situatie. Sau, o alta solutie, ar fi gasirea cailor de crestere a gradului de incasare a taxelor si impozitelor locale. Nici majorarea acestor