Ieri la sala Mihail Kogălniceanu a Consiliului Judeţean Tulcea, subprefectul Corvin Bangu, le-a prelucrat principalele prevederi ale modificărilor aduse Legii Pajiştilor prin care, cu puţin noroc, asociaţiile crescătorilor de animale ar putea primi în concesiune izlazurile pentru a depune solicitările de subvenţie la APIA.
Guvernul a adoptat prin ordonanţă de urgenţă reglementările privind pajiştile permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 18/1991 privind fondul funciar, astfel că primăriile pot să dea în concesiune sau chirie, pentru cel mult cinci ani, izlazurile pe care fermierii se chinuie de ani de zile să le obţină în administrare.
De altfel, spun crescătorii de animale, la atât se şi reduce lupta mută între ei şi primari, anume la cine încasează subvenţia de la APIA. Banii nu sunt deloc puţini, aproximativ 140 euro/hectar în ultimul an, care ar trebui să fie cheltuiţi pentru întreţinerea acestor pajişti şi păşuni, pentru reînsămânţări etc. În destul de puţine localităţi se şi întâmplă asta, în afară de praful aruncat în ochii crescătorilor de animale (o curăţire a terenului primăvara, puţin îngrăşământ aruncat, reînsămânţări pe ici-pe colo), iar la acest moment există în ţară chiar procese pe rol deschise primarilor care au folosit banii încasaţi cu titlu de subvenţie pentru păşune în oricare alte scopuri sau chiar primari condamnaţi pentru aşa ceva.
Sunt însă şi cazuri de excepţie, cu e cazul comunei Smârdan, unde primarul nu a aşteptat modificările legii şi a fost foarte deschis în relaţia cu crescătorii de animale pentru izlazul comunal.
„Noi la Smârdan, ce să zic, am luat-o înaintea modificării legii şi am fost foarte deschişi în relaţia cu crescătorii de animale. Nu ştiu dacă suntem singura primărie din judeţ în care izlazul a fost dat crescătorilor de animale, dar ştiu sigur că am fost primii”, a dec