1.000 de clădiri din centrul istoric al Clujului îşi vor schimba faţa în următorii cinci ani. Cu voia sau fără voia proprietarilor, dar majoritar pe banii acestora.
Administraţia locală a pus la punct un proiect de refaţadizare a clădirilor din buricul târgului, baricadat cu prevederi legale, pentru a-l implementa efectiv în oraş. "Operaţiunea faţada" va debuta încă din 2013, după cum a anunţat edilul Emil Boc. Pentru partea estetică nu există nicio strategie de uniformizare a centrului, nici pe partea de culori, nici pe partea de firme colorate pe care comercianţii şi instituţiile le au montate pe clădirile din centru.
Cu perspectiva Capitalei Culturale Europene bătând la uşă, cu certitudinea turiştilor care vor veni în 2015 în Capitala Europeană a Tineretului Cluj-Napoca, cu multele reclamaţii de la clujeni că se simt în pericol pentru că, frecvent, în centrul oraşului pică tencuiala de pe clădirile istorice, cu presingul opoziţiei USL de la dezbaterile pe buget de a aloca bani şi a gândi un proiect pentru „faţa europeană" a oraşului, primăria a venit în sfârşit cu o soluţie pentru refaţadizarea clădirilor.
Primarul Emil Boc a prezentat, ieri, public planul: în cinci ani, administraţia locală şi-a propus să aibă aproape 1.000 de clădiri refăcute şi reabilitate. "Programul faţada" este împărţit în trei etape - zona ultracentrală cu 101 clădiri în perioada 2013-2014, apoi în 2016-2017 alte 375 de imobile, după care, în 2017-2018 să se reabiliteze alte 480 de clădiri din perimetrul gară - grădina botanică.
Pentru că majoritatea clădirilor sunt proprietate privată, iar proprietarii nu se sesizează să repare aceste clădiri, primăria a găsit soluţia pentru a-i impulsiona. Potrivit lui Boc, primăria va promova în dezbatere publică un regulament privind refaţadizarea, baricadat cu prevederile legale în vigoare. Regulamentul va fi lansat în dezbate