România are o poziţie puternică în cadrul NATO, iar faptul că ambasadorul României la NATO, Sorin Ducaru, a fost numit miercuri asistent al secretarului general pentru riscuri de securitate emergente este o expresie a acestui lucru, a declarat joi, în exclusivitate pentru AGERPRES, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
În ajunul vizitei sale în ţara noastră, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a subliniat că România este un aliat foarte apreciat şi a afirmat că va mulţumi liderilor politici de la Bucureşti pentru contribuţia substanţială a României la operaţiunile conduse de NATO, în special la cea din Afganistan. Înaltul oficial european şi-a exprimat, totodată,speranţa că trupele române vor participa şi la misiunea de instruire, asistenţă şi consiliere de după 2014 din Afganistan şi a apreciat că România este foarte activă într-un număr de proiecte multinaţionale care ilustrează conceptul ‘Smart Defence’.
Ce protecţie îi asigură României implicarea în proiectul sistemului de apărare antirachetă al NATO şi ce părere are secretarul general al NATO despre speculaţiile din România sau Polonia despre posibilii săi succesori din aceste ţări, sunt alte aspecte despre care Anders Fogh Rasmussen a vorbit în interviul acordat AGERPRES.
Mâine veţi efectua o vizită în România, a doua după cea din urmă cu trei ani. Cu cine vă veţi întâlni la Bucureşti şi care sunt principalele puncte pe agenda discuţiilor?
Anders Fogh Rasmussen: Mă voi întâlni cu toţi liderii politici, cu preşedintele ţării, cu primul ministru, cu ministrul de externe, ministrul apărării, şi, în plus, cu studenţi de la Universitatea din Bucureşti. Acord o mare importanţă dialogurilor cu reprezentanţii tinerei generaţii, aşa că aştept cu nerăbdare şi această întâlnire.
Va fi o agendă amplă de convorbiri şi ne vom axa pe relaţiile dintre România şi