Până în toamnă, cel târziu, legea privind asigurarea obligatorie împotriva calamităţilor va fi iar modificată în aşa fel încât poliţa obligatorie emisă sub sigla PAID să fie parte componentă a tuturor asigurărilor de locuinţă vândute în România, scrie capital.ro.
În cel mai scurt timp, toţi proprietarii din România vor fi obligaţi să îşi asigure, practic, de două ori locuinţa. Legea privind asigurarea obligatorie împotriva calamităţilor va fi iar modificată, fapt confirmat atât de de oficiali ai Autorităţii de Supraveghere Financiară(ASF) cât şi de responsabilii politici. Contactat de Capital, deputatul Mihai Tudose, iniţiatorul amendamentelor spune că legea aşteaptă un aviz de la Consiliul Concurenţei urmând ca, ulterior, “să se găsească formula cea mai potrivită pentru a intra cât mai rapid în vigoarea mofificările”. “Avizul de la Concurenţă ar trebui să vină într-o săptămână, două. Intenţia noastră este ca, în cel mult o lună, să fie operaţionale modificările”, ne-a spus Tudose. Pe de altă parte, Daniel Tudor, vicepreşedinte al ASF, spune că propunerile de modificare sunt rezultatul unui proiect comun al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din România şi al Uniunii Societăţilor de Consultanţă şi Intermediere în Asigurări.
Ce se schimbă?
Este vorba, în principal, despre introducerea în lege a conceptului de „coasigurare“. Potrivit amendamentului, orice societate de asigurare autorizată de CSA în acest sens poate vinde poliţe facultative de asigurare a locuinţei, cu condiţia ca poliţa să aibă şi componenta obligatorie. Poolul de Asigurarea Împotriva Dezastrelor va colecta prima aferentă asigurării obligatorii şi îşi va asuma şi riscurile pentru daunele asigurate obligatoriu. Astfel, din preţul fiecărei poliţe facultative, 20 de euro (în cazul locuinţelor din materiale moderne) sau 10 euro (în cazul locuinţelor din chirpici) vor merge c