Alin Diaconu este un clujean stabilit în Bistriţa cu familia, care de mai bine de 13 ani aleargă prin pădurile patriei după trufe. Specializarea şi-a făcut-o în Italia, ajungând să cunoască fiecare locuşor unde se găsesc aceste ciuperci „parazit” care se vând chiar şi cu 800 de euro kilogramul.
Clujeanul adoptat de Bistriţa are doar 10 clase şi nici nu consideră că are nevoie de mai multe. Cunoştinţele sale în domeniul trufelor îţi dau impresia că a absolvit ceva facultate de prestigiu, iar precizia cu care îţi explică despre aceste ciuperci te face să crezi că le caută de o viaţă.
Cunoştinţele din acest domeniu încă necunoscut în România vin tocmai din cei 13 ani de experienţă pe care îi are în spate. S-a specializat în Italia, alături de căutători de trufe care cu asta se ocupă de generaţii şi s-a întors în România unde a luat la pas pădurile pentru a identifica ciuperca, cu preţul dictat tocmai la Roma.
Preţul este dictat la Roma, pentru că cei mai mulţi consumatori de trufe se găsesc în Italia. Acesta este stabilit în funcţie de tipul de trufe, cele mai scumpe fiind cele care au cele mai mari cantităţi de hormoni naturali, ne explică Alin Diaconu.
Informaţiile dobândite în Italia au fost completate de cele venite de la Institutul de Padologie, unde a învăţat totul despre soluri şi mai ales a învăţat cum să identifice zonele unde se pot găsi trufe. De asemenea, căutătorul de trufe se foloseşte de o hartă padologică pentru a identifica zonele unde se pot găsi delicatesele.
Alin Diaconu se numără printre primii căutători de trufe din ţară şi a ajuns în timp să-şi formeze o echipă de 18 câini de care se foloseşte pentru a găsi trufele. Pe câinii îi instruieşte tot el, având nevoie de aproximativ trei săptămâni pentru a-i învăţa ce au de făcut. 9 rase de câini se pretează pe genul acesta de activitate. @