Reabilitarea termică a celor 300 de blocuri din Craiova nu include şi schimbarea sistemului de distribuţie a energiei termice de pe verticală pe orizontală. Administraţia a găsit scuza pentru promisiunile neonorate: în 2012, nu ştia că aceste costuri sunt neeligibile pe fonduri UE.
Consiliul Local (CL) Craiova are pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi peste 90 de proiecte de hotărâre privind aprobarea documentaţiei de avizare şi a lucrărilor de intervenţii în cadrul proiectului „Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe în municipiul Craiova“.
Potrivit acestor documentaţii, firmele care au realizat auditul energetic au propus mai multe lucrări de intervenţie, care presupun, în principal: izolarea termică a pereţilor exteriori; închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă; termo-hidroizolarea terasei; izolarea termică a planşeului peste subsol; lucrări de reparaţii la elementele de construcţii care prezintă pericol de desprindere; lucrări de intervenţie la instalaţia de distribuţie a agentului termic pentru încălzire din subsolul blocului de locuinţe. Propunerile de intervenţie nu includ schimbarea sistemului vertical de distribuţie a energiei termice cu un sistem orizontal, aşa cum se intenţiona anul trecut.
Pe ce bază se fac promisiunile?
Distribuţia pe orizontală permitea Regiei de Termoficare (RTf) Craiova să debranşeze individual craiovenii cu restanţe. „În prezent, blocurile au distribuţie pe verticală. Dacă vom face pe orizontală, fiecare poate fi decuplat direct de la uşă“, declara, anul trecut, în GdS, primarul Olguţa Vasilescu. Unele dintre firmele angrenate în elaborarea documentaţiilor prevăd explicit că „nu fac obiectul acestui proiect instalaţiile interioare de încălzire (coloane, legături şi radiatoare) sau sanitare din interiorul apartamentelor“. Şi acum întrebarea de bun-simţ: la data promisiunilor nu se