Primăria Cluj pune la bătaie 2 milioane de euro pentru refaţadizarea clădirilor istorice din centrul oraşului. Autorităţile vor suporta 20 la sută din costul lucrărilor, iar restul de 80 la sută din sumă va fi acordată cu titlu de împrumut proprietarilor de clădiri care nu au bani pentru modernizare. Aceştia vor trebui să returneze banii în 10 ani, timp în care primăria pune ipotecă pe imobil. Proprietarii spun că nu vor avea de unde să plătească împrumutul.
Petru lucrările de refaţadizare, Primăria suportă 20 la sută din cheltuieli, iar proprietarii clădirii plătest restul de 80 la sută. Autorităţile au pregăîtit 400.000 de euro pentru a acoperi procentul de 20% din lucrări şi alţi 1,6 milioane euro pentru cei care solicită împrumut.
"Dacă proprietarul intră în parteneriat cu Primăria", spune primarul Emil Boc, "noi plătim costul integral şi în 10 ani proprietarii returnează 80% din valoarea lucrărilor, iar pe această perioadă de 10 ani se înscrie ipoteca în cartea funciară".
Astfel, spune primarul, dacă un imobil se vinde, cel care cumpără ştie că are de plătit pentru faţadă. Sunt vizate până în 2014 aproape 150 de imobile din zona ultrancetrală. Majoritatea sunt locuite de oameni în vârstă care spun că nu au bani de renovări. Ibolya Pecsi e unul dintre ei. "Majoritatea dintre noi suntem pensionari, cu pensie mică", spune ea. "Dacă ne obligă suntem obligaţi şi o să returnăm banii în 10 ani, dacă trăim".
Eugenia Filip e şi ea unul dintre proprietarii vizaţi, dar e mai optimistă. "Nu e rău că se renovează, se face frumos, dar prea mult plătim noi pensionarii; a spus că cine nu are să vândă şi să plece, dar nici chiar aşa, eu stau de 45 de ani aici", spune ea.
Juriştii spun că ipoteca e singura metodă prin care Primăria se asigură ca-şi va recupera banii. "Ipoteca în sine nu înseamnă scoaterea din circuitul civil al imobilului, pur şi si