Regiunile de dezvoltare nu trebuie să fie unele mari, așa cum sunt azi – sunt de părere liderii UDMR din Covasna, pentru că, spun ei, din cauza infrastructurii precare oamenii ar întâmpina probleme în rezolvarea unor acte oficiale. Președintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, spune că formațiunea din care face parte nu este împotriva reorganizării administrativ-teritoriale a țării, însă afirmă că acest lucru trebuie făcut în așa fel încât regiunile speciale, cum este Ținutul Secuiesc, să aibă parte de soluții speciale, care sunt în concordanță cu specificul locului respectiv.
Studiu criticat
Antal a vorbit despre un studiu realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, despre care spune că tratează problema reorganizării teritoriale pornind de la datele de migrație a populației. „Mă nemulțumește faptul că printre membrii acestei comisii nu se numără nimeni de etnie maghiară, și în textul respectiv nu găsim nici măcar o frază referitoare la minorități. Mai mult decât atât, acest studiu tratează reorganizarea administrativ-teritorială bazându-se pe migrația populației. Este greșit pentru că dacă ne uităm pe harta migrației, vedem că liniile Transilvaniei sunt mai puternice decât o graniță de stat, iar migrația între diferitele regiuni este nesemnificativă” – afirmă Antal. Acesta a precizat că județele Covasna, Harghita și Mureș reprezintă o zonă specială și ar trebui tratată diferit. Președintele UDMR Sfântu Gheorghe a dat exemplul Alsaciei, unde s-a ținut cont de specificul zonei.
Klárik László vrea referendum
Senatorul UDMR Klárik László spune că administrația publică românească nu excelează în performanțe și nu răspunde nici pe departe nevoilor societății actuale, de aceea militează pentru reforma administrativă, care însă în opinia lui trebuie să respecte anumiți pași. „Propun următoarea cale de reformă: elabora