Oraşul Leipzig gǎzduieşte o serie de ceremonii şi festivitǎţi marcînd 150 de ani de existenţǎ a Partidului Social Democrat German. Preşedintele francez François Hollande a fost invitatul de onoare cu aceastǎ ocazie, el a fǎcut de altfel deplasarea la Leipzig pentru a participa la ceremonii alǎturi de cancelarul german, doamna Angela Merkel.
În prezent social-democraţii germani se doresc un laborator pentru întreaga stîngǎ europeanǎ, de unde şi interesul multor partide socialiste şi socio-democrate din lume pentru ceea ce se întîmplǎ în peisajul stîngii germane.
În jur de 70 de partide şi-au trimis reprezentaţii, unele chiar la cel mai înalt nivel, pentru a participa la festivitǎţile dar şi la dezbaterile de la Leipzig. Partidul Social-Democrat German se poate lǎuda cu o istorie glorioasǎ, chiar dacǎ în decursul unui secol şi jumǎtate de existenţǎ perioadele cît a fost la guvernare nu depǎşesc 30 de ani.
O paginǎ de curaj şi de glorie a fost scrisǎ de social-democraţii germani în 1933 cînd au votat în Parlament împotriva atribuirii unor puteri discreţionate lui Hitler. Mai tîrziu, în anii 50, partidul a fǎcut efortul de a se debarasa de dogmele marxiste, ceea ce i-a adus o imensǎ libertate de mişcare. El a devenit treptat un partid pragmatic, mai apropiat de viziunea britanicǎ în materie de socialism decît de cea francezǎ.
De altfel relaţiile cu Partidul Socialist Francez au fost întotdeauna mai degrabǎ distante. Pentru social-democraţii germani viziunea politicǎ nu este primordialǎ, ci descifrarea corectǎ a contextului istoric. Faţǎ de socialiştii francezi, care cred cǎ e suficient sǎ ajungi la putere pentru a-ţi impunea "viziunea", social-democraţii germani considerǎ exact contrariul, şi anume cǎ utopiile sunt periculoase.
Cotidianul Le Monde, care dedicǎ un dosar substanţial evenimentului de la Leipzig, îl citeazǎ pe unul dint