Fabric, Elisabetin sau Mehala sunt nume arhicunoscute timişorenilor sau chiar şi celor care au petrecut doar câteva zile în oraşul de pe Bega. Însă nu toate cartierele au avut întotdeauna numele pe care îl poartă azi.
Proiectat în afara cetăţii, iniţial un sat de colonişti germani, cartierul Iosefin s-a numit, în secolul al XVIII-lea, Maierele Vechi. La a doua vizită a sa în Banat, împaratul Iosif al II-lea de Habsburg a acceptat ca acest cartier să îi poarte numele. Zona avea case frumoase, cu grădini mari, folosite de burghezii din Cetate pentru relaxare. În Iosefin s-a construit, în 1846, Fabrica de Ţigări, cea mai veche de pe teritoriul actual al României. Acolo au mai funcţionat şi fabrica de ciocolată, devenită apoi Kandia, sau fabrica de pălării.
Cartierul Fabric a apărut în 1718, cu o populaţie formată în majoritate de români şi sârbi. Numeroasele fabrici care s-au construit aici încă de pe atunci au dus la denumirea germană de Fabrikstadt, de unde şi numele actual de Fabric. "Unul dintre primele lucruri pe care habsburgii le-au făcut aici a fost canalizarea râului Bega. În cartierul Fabric erau mai multe canale, care acum nu mai există, şi care deserveau morile construite acolo", a spus istoricul bănăţean Ioan Haţegan. Pe lângă cizmării, brutării, pescării, sau croitorii, în acest cartier a fost înfiinţată, chiar la 1718, prima Fabrică de Bere de pe teritoriul actual al României, care funcţionează şi azi în aceeaşi locaţie.
Cartierul Elisabetin, apărut şi el imediat după plecarea turcilor şi, datorită apropierii geografice, a fost numit iniţial Maierele Vechi, ca şi Iosefinul, apoi Maierele Germane. Denumirea actuală a apărut mult mai târziu, în 1896, în onoarea Împărătesei Elisabeta (celebra "prinţesă Sisi"), soţia împăratului Franz Iosef I. Cartierul a găzduit mai multe locuri care au rămas şi acum în amintirea timişo