Preşedintele Colegiului Medicilor din România şi rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, a pierdut la Curtea de Apel Piteşti procesul în care a contestat decizia Agenţiei Naţionale de Integritate privind conflictul de interese în care s-ar fi aflat.
Curtea de Apel Piteşti a respins cererea lui Vasile Astărăstoae de anulare a hotărârii ANI din decembrie 2011, prin care instituţia a stabilit că directorul Institutului de Medicină Legală Iaşi şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi s-ar fi aflat în conflict de interese, întrucât a semnat zece contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, în valoare totală de 204.759 de lei, încheiate între el şi cele două instituţii pe care le conducea, precum şi cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanţare europeană.
Decizia Curţii de Apel Piteşti nu este definitivă, putând fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Primul termen al acestui dosar a fost judecat la Curtea de Apel Iaşi, dosarul fiind apoi mutat, la cererea lui Vasile Astărăstoae, la Curtea de Apel Piteşti.
Vasile Astărăstoae a fost reclamat de Agenţia Naţională de Integritate la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice.
Agenţia Naţională de Integritate anunţa, în decembrie 2011, că a constatat că Vasile Astărăstoae ar fi fost în conflict de interese şi ar fi comis abuz în serviciu când a semnat contractele de muncă şi de prestări servicii între el şi Institutul de Medicină Legală Iaşi şi Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi, instituţii pe care le conducea, precum şi cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanţare europeană. Cei doi ar fi obţinut astfel 204.759 de lei.
ANI preciza că Vasile Astărăstoa