Expertul comisiei veneţiene Gael Martin-Micaleff într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă, realizat de Iolanda Bădiliţă.
Intre 26 si 27 iunie Chișinăul va găzdui a 10-a ediție a Conferinței europene a corpurilor electorale. Sub titlul „Codul bunelor practici in chestiuni electorale: puncte tari si evolutii posibile”, evenimentul, organizat deopotrivă de Comisia de la Veneţia si Comisia electorala centrala din Moldova, va reuni zeci de experți în legislație electorala din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. Despre ultimele schimbări operate în legislația electorală moldovenească şi nu numai, în interviul exclusiv acordat de Gael Martin-Micaleff, coordonatorul acestui eveniment din partea Comisiei de la Veneţia, corespondentei Europei Libere la Strasbourg, Iolanda Bădiliţă.
Europa Libera: Dle Martin-Micaleff, la inceputul acestei luni Comisia Venetia a criticat aspru amendarea catorva piese legislative. Puteti explica pozitia Comisiei Venetia? S-au produs intre timp modificari ale acesteia?
Gael Martin-Micaleff: Comisia Venetia isi mentine pozitia deja exprimata. M-as concentra pe metoda cu care au fost adoptate aceste schimbari legislative. Este important sa se mearga pe un sistem de cooperare inclusiv, care sa tina cont de opiniile tuturor partidelor politice, iar aici vorbim atat de constitutie cat si despre toate legile cardinale, inclusiv codul electoral.
Europa Libera: Tema generala a conferintei pe care o veti organiza la Chisinau intre 26 si 27 iunie este „Codul bunelor practici in chestiuni electorale: Puncte tari si posibile evolutii”. In acest moment, care sunt punctele tari si punctele slabe ale sistemului electoral moldovenesc?
Gael Martin-Micaleff: Comisia Venetia nu promoveaza un anumit sistem electoral. Este o chestiune de metoda. Un astfel de document important ar