Starea de oboseală fizică şi durerile de cap pot anunţa precipitaţii în următoarele ore, spun unii, autointitulaţi meteodependenţi. Există o asemenea dependenţă, care se manifestă prin dureri de cap şi ameţeală? Da, se mai numeşte meteosensibilitate şi este mai întâlnită decât credem.
Tulburările de concentrare, ameţeala, epuizarea fizică şi psihică pot avea un numitor comun: sensibilitatea la condiţiile meteorologice.
Potrivit statisticilor, simptomele de meteosensibilitate apar în mare parte la femei, acestea fiind de trei ori mai predispuse să sufere de această dependenţă comparativ cu bărbaţii. De regulă, cele mai afectate sunt persoanele care petrec mult timp în spaţii închise, bolnavii cu tulburări mintale, reumaticii şi pacienţii cu afecţiuni cardiace. Simptomele pot fi mai intense sau mai blânde, în funcţie de sistemul imunitar al fiecărei persoane. Printre cele mai obişnuite manifestări ale meteodependenţei se numără starea de ameţeală, tulburarea de concentrare, migrenele, durerile de articulaţii, somnolenţa, depresia şi insomnia. În lume există milioane de oameni care suferă din cauza capriciilor vremii. Schimbările de temperatură şi presiunea atmosferică pot agrava bolile existente din organism sau pot cauza altele noi. De aceea, atunci când durerile de cap se calmează odată cu venirea ploii după o zi însorită, spre exemplu, mergi la doctor şi spune-i cu ce te confrunţi.
Ce factori alimentează meteosensibilitatea
Prima pe listă este temperatura, care afectează în special persoanele cu boli de inimă şi afecţiuni reumatismale. Frigul determină vasoconstricţia circulaţiei periferice şi opreşte pierderea căldurii. Dar acest proces va produce, uneori, e drept, dureri la nivelul extremităţilor, mâini şi picioare. La cald, în organism se produce vasodilataţie, iar valorile tensiunii arteriale pot începe să scadă. În această situaţie est