Raportul pe anul 2012 al Amnesty International in ceea ce priveste drepturile omului in Romania a scos la iveala o serie de probleme cu care se confrunta tara noastra la acest capitol.
Asociatia condamna, in primul rand, excesul de zel al autoritatilor in cazul manifestatiilor de strada, exemplificand cu protestele din ianuarie 2012, cand jandarmii au folosit excesiv forta asupra manifestantilor, scrie pe site-ul oficial al Amnesty International.
Piata Universitatii: Peste 150 de persoane ridicate de jandarmi
Atunci, numeroase filmari si reportaje aratau cum politistii se foloseau de violenta asupra unor persoane care pareau pasnice si care nu opuneau niciun fel de rezistenta, indica raportul. Patru dintre ofiterii prezenti la proteste au fost investigati, insa nu s-a luat nicio masura pana la sfarsitul anului 2012.
In ceea ce priveste discriminarea, Amnesty International acuza Romania de segregare a rromilor. In octombrie 2012, de exemplu, o autoritate europeana a stabilit ca unii dintre copiii rromi care vor sa mearga la scoala sunt fortati sa se inscrie in clasele speciale pentru copiii cu dizabilitati.
Primariile din Baia Mare si Cluj, amendate pentru izolarea rromilor
De asemenea, autoritatile continua sa evacueze taberele de rromi si sa ii relocheze pe acestia in zone izolate, in conditii indoielnice.
Nici la capitolul libertate sexuala si de reproductivitate nu stam prea bine, sustine organizatia pentru drepturile omului. In septembrie 2012, a exista o propunere legislativa care introducea consilierea obligatorie pentru femeile care vor sa avorteze. Acest lucru ar fi presupus, printre altele, costuri ridicate si perioade de asteptare indelungate, pana cand s-ar fi ajuns in punctul in care avortul nu ar mai fi fost posibil.
Raportul pe anul 2012 al Amnesty Inte