Locuitorii din Moore se întorceau în casele lor miercuri, într-un oraş devastat de o tornadă violentă care a făcut 24 de morţi luni.
"Am avut noroc. Cel puţin, pereţii mei sunt încă în picioare", suspină Bin Dhu, strângând câteva lucruri de sub dărâmăturile locuinţei sale.
Mergând cu precauţie printre ruine, Binh Dhu, în vârstă de 33 de ani, a reuşit să recupereze, împreună cu un prieten, o staţie electronică, anvelope de bicicletă şi un instrument tradiţional chinez.
"Locuitorii din Oklahoma ştiu ce înseamnă suferinţa, dar vor să o depăşească. Eu nu aş spune că ei sunt fatalişti", continuă tânărul, unul dintre cei 55.000 de locuitori din Moore, o periferie a oraşului Oklahoma City, în sudul Statelor Unite, devastată de o tornadă care a făcut 24 de morţi, dintre care zece sunt copii. Doi bebeluşi, cu vârste de patru şi şapte luni, au fost ucişi în catastrofă.
Oraşul, situat într-un stat aflat în mijlocul "culoarului tornadelor", cuprinzând Marile Câmpii din centrul Statelor Unite, unde aceste fenomene sunt foarte frecvente, a fost deja devastat, în 1999, de un uragan, care a făcut atunci aproximativ 40 de morţi. Aproape 75% dintre tornadele din lume se produc în Statele Unite.
Duminică, Barack Obama se va deplasa la faţa locului pentru a constata nivelul pagubelor. El se va întâlni cu "familii care au fost afectate şi (le va mulţumi) membrilor serviciilor de salvare", a anunţat miercuri purtătorul său de cuvânt, Jay Carney.
GALERIE FOTO
Secretarul pentru Securitate Internă Janet Napolitano, venită la faţa locului miercuri, a dat asigurări, în cadrul unei conferinţe de presă, că salvatorii vor rămâne până când cartierele afectate vor fi reconstruite, iar prioritatea este "de a îndepărta resturile" şi "de a deschide drumurile şi străzile" circulaţiei.
"La un moment dat, camerele vor pleca (...) dar, în numele preşedi