Atacul de miercuri din Woolwich (sud-estul Londrei) a şocat Marea Britanie, însă şefii serviciului de securitate naţională se temeau tocmai de un asemenea atac, consideră Dominic Casciani, corespondentul BBC pe teme de politică internă.
„Presupunând că se dovedeşte a fi un atac asupra unui soldat, semnele că aşa ceva se putea întâmpla pot fi găsite la baza ideologiei violente a grupării Al-Qaeda şi felul în care acesta a fost interpretată de adepţii din Marea Britanie şi alte ţări din Occident”, mai scrie Casciani.
Jurnalistul susţine, într-o postare pe blogul său, că principala nemulţumire a jihadiştilor este prezenţa ţărilor occidentale în lumea islamică.
„Câteodată, când se referă la acestă prezenţă, se gândesc la poluarea culturală - apariţia unor influenţe pe care nu şi le doresc să le vadă. (...) De fapt, este vorba despre prezenţa soldaţilor - aceşti oameni, orice rol le-ar fi conferit de legile internaţionale, sunt văzuţi drept duşmanii Islamului”, scrie Casciani.
„Marea Britanie a fost martoră la o serie de proteste ale grupărilor radicale islamiste, care au fost organizate pentru a protesta faţă de soldaţii care au luptat în Afganistan”, reaminteşte Casciani, care susţine că semnele unui posibil atac terorist se întrevedeau de o lungă perioadă de timp.
Jurnalistul aminteşte că în 2009, în Luton, un oraş aflat în apropierea Londrei, o grupare islamistă a întrerupt o paradă a Royal Anglian Regiment, divizia de infanterie a Armatei Britanice.
De asemenea, Casciani spune că în 2007 MI5, agenţia britanică de contrainformaţii şi securitate internă, a reţinut un bărbat din Birmingham care voia să răpească un soldat britanic. Parviz Khan, care este condamnat la închisoare pe viaţă, a vrut să imite jihadiştii din Irak prin decapitarea unui soldat şi postarea pe Internet a înregistrării.
Casciani susţine că jihadiştii se simt