Consiliul Gardienilor s-a pronunţat: dintre cei 686 candidaţi la prezidenţialele din 14 iunie, au fost admişi în competiţie 8. Între cei 8, doar 4 contează: Muhammad-Baqer Qalibaf (52 de ani), primarul Tehranului, Saeed Jalili (48 de ani), negociatorul şef al Iranului pe probleme nucleare, Gholam Ali Hadad Adel (68 de ani), fostul purtator de cuvânt al Parlamentului, cuscrul Liderului Suprem (fiica sa e măritată cu Mojtaba, unul dintre fiii Ayatollahului Khamenei) şi Ali Akbar Velayati (68 de ani), fostul ministru de Externe, actualul consilier al lui Khamenei. O simplă privire pe listă conduce la ideea că în 2013 nu va fi ca la alegerile din 2009. Candidaţii sunt toţi membri ai marii familii a apropiaţilor Liderului Suprem şi se vor duela cuviincios, fără să stârnească mişcări de stradă.
Anticipam (nu era greu de prevăzut) că duetul Ahmadinejad-Mashaei va primi o veste proastă. Cariera politică a cuscrilor Iranului se va încheia în iunie. Visul rocadei (Mashaei – preşedinte, Ahmadinejad – primvicepreşedinte) s-a spulberat, odată cu eliminarea de pe liste a lui Esfandiar Rahim Mashaei, intimul actualului preşedinte. Era limpede că Ayatollahul Khamenei nu-i va îngădui lui Mashaei să intre în competiţia electorală. Cât despre şeful Consiliului Gardienilor, Ayatollahul Jannati, acesta declarase cu doi ani în urmă, în stilul său inconfundabil: ”Cât trăiesc, nu va fi niciodată admis să candideze”. Deviaţionismul religios al lui Mashaei, împărtăşit de Ahmadinejad, e un argument suficient pentru un rigorist precum Jannati.
Ceea ce însă a uimit pe toată lumea a fost faptul că Consilul Gardienilor l-a tăiat de pe listă pe Ayatollahul Rafsanjani, fostul preşedinte al Iranului (1989-1997), un (fost) apropiat al Ayahtollahului Khomeini şi cel care l-a propulsat pe Khamenei, când i se dădeau puţine şanse să-l succeadă pe Părintele Revoluţiei la conducerea ţării.