Specialişti în teologie ortodoxă din diferite ţări participă între 23-28 mai la Cluj la a doua parte a unei conferinţe panortodoxe internaţionale, care dezbate semnificaţia şi importanţa Sfinţilor Părinţi pentru teologia ortodoxă actuală, confruntată cu o agendă diferită faţă de cea din primele secole creştine.
Prima parte a conferinţei a avut loc în iunie 2010 la Volos, Grecia. Numărul mare de participanţi din diferite ţări îi determină pe organizatori să afirme că, pentru câteva zile, "Clujul va fi capitala mondială a teologiei ortodoxe". La Cluj conferinţa se va desfăşura la locaţia Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) de pe strada Emmanuele de Martonne nr. 1.
"Dacă întâlnirea Volos I a fost dedicată mai curând principiilor care orientează teologia ortodoxă contemporană, aflată în permanent dialog cu Revelația și Tradiția, cea de la Cluj (Volos II) va aborda temele concrete pe care nu le poate ocoli în contextul dat: de la aspectele dogmatice la drepturile omului și de la cultură la politică, de la bioetică la criza financiară și de la ecologie la artă. Altfel spus, scopul propus este identificarea căilor prin care ethosul ortodox poate fertiliza orizontul de preocupări și dileme al omului contemporan, aducându-l pe acesta mai aproape de Hristos", arată teologul Radu Preda, directorul Institutului INTER, organizatorul principal al evenimentului.
Parteneri în organizarea manifestării sunt Mitropolia Clujului, Universitatea Babeş-Bolyai şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Lucrările conferinţei vor apărea în neogracă, engleză şi română, iar conferinţa va fi transmisă în direct pe un canal special de internet, întâlnirea de la Volos I, având ca medie, aproximativ 10.000 de participanţi virtuali.
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc astăzi, joi, de la ora 17.30, urmând să fie prezenţi rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop,