Bursa din Japonia a ajuns, în ultima lună, aproape de "viteza de evadare" faţă de gravitaţia exercitată de realitatea unei economii împovărate de datorii, atât private cât şi publice. Dar miracolul promis de Abenomics (n.a. programul nelimitat de stimulare fiscală şi monetară al guvernului condus de Shinzo Abe) s-a dovedit a fi "un pod prea îndepărtat".
Şedinţele de tranzacţionare au fost oprite ieri la Tokyo, atât pe piaţa bursieră cât şi pe piaţa obligaţiunilor de stat, după căderi masive ale preţurilor. Indicele Nikkei 225 a scăzut cu peste 7% (vezi grafic), iar căderea preţului obligaţiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani a împins randamentele peste 1%, de la 0,59% în urmă cu o lună.
"Banca Japoniei a promis că va lua toate măsurile necesare pentru a reduce volatilitatea pe piaţa obligaţiunilor, care ameninţă lupta guvernului pentru stoparea deflaţiei şi relansarea economică", scria în urmă cu două zile Reuters.
Ieri, lucrurile stăteau altfel. Banca Japoniei a fost nevoită să injecteze două trilioane de yeni pe piaţa financiară (circa 20 de miliarde de dolari), prin intermediul achiziţiilor de obligaţiuni de stat, pentru a opri căderea obligaţiunilor guvernamentale, în condiţiile în care volatilitatea a urcat până aproape de maximul ultimilor 10 ani.
După o depreciere a yenului până la cel mai redus nivel faţă de dolar din ultimii patru ani şi jumătate, de peste 103 JPY/USD, moneda japoneză s-a apreciat accentuat, până la 101 JPY/USD, pe fondul închiderii unor poziţii speculative.
Aprecierea yenului, ultimele date privind contracţia industriei prelucrătoare din China şi căderea preţului obligaţiunilor Japoniei reprezintă o "furtună perfectă" pentru economia Ţării Soarelui Răsare, conform unui articol de pe site-ul CNBC.
Uşoara redresare a yenului nu a reuşit, însă, nici pe departe să compenseze tendinţa negativă a mon