Pentru UE, oprirea negocierilor de aderare de către Islanda vine într-un moment de scădere vertiginoasă a entuziasmului general pentru proiectul european.
Noul premier de centru-dreapta al Islandei a anunțat miercuri, chiar în ziua în care a fost ales, că țara sa oprește negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Sigmundur David Gunnlaugsson a spus că populația de aproape 320 de mii de oameni a Islandei trebuie consultată la referendum. Țara insulară a depus în 2009 cerere de aderare, după ce Uniunea Europeană o salvase de la colaps financiar. Ce o face să se răzgândească?
Islanda nu va intra in Uninea Europeană, cu toate ca atât economia cât si starea democrației sale o făceau cât se poate de nimerită sa devină al 29-lea membru UE, după aderarea Croației anul acesta.
Miercuri, cele doua partide de centru dreapta învingătoare in alegerile din 27 aprilie au adoptat un protocol de guvernare care include printre altele oprirea negocierilor de aderare la UE.
Negocierile, începute in iunie 2010, avansau bine, Islanda neprezentand niciuna din problemele Turciei, sau ale celeilalte țări care deține statutul de candidat: Muntenegru.
Cele două partide „eurosceptice” care formeaza coalitia guvernamentală au decis că negocierile nu vor fi reluate decât dacă un referendum național decide acest lucru, dar fără a fixa o dată pentru asemenea referendum. Daca un referendum ar avea loc astăzi, toate sondajele prevăd o victorie a lui „nu”.
Procesul riscă sa dureze. Noul guvern va prezenta mai întâi un raport în parlament despre situația economică și politică din UE, iar Parlamentul va trebui sa emit un aviz care de asemenea riscă sa fie negativ.
Negocierile fuseseră initiate de coalitia de centru-stânga aflată la putere în momentul crizei financiare din 2008, care adusese insula in pragul falimentului. @N_