Cel mai popular sistem de operare pentru smartphone-uri şi tablete este şi cel mai vizat de hackeri, potrivit unui nou studiu Kaspersky, citat de Mashable.
Potrivit experţilor în securitate, 99,9% dintre programele malware pentru platforme mobile detectate în primul trimestru al 2013 au fost concepute pentru a infecta dispozitivele cu Android.
Cele mai multe aplicaţii malware sunt de tip troian. Aceştia pot fi folosiţi în numeroase scopuri. De cele mai multe ori, troienii fură informaţiile personale ale utilizatorilor însă mai există şi troieni SMS care fură bani prin trimiterea neautorizată de mesaje către numere cu suprataxă. 63% dintre dispozitivele cu Android au fost infectate cu astfel de viruşi.
Cercetătorii de la Kaspersky susţin că există o creştere a numărului de malware. Numai în primele trei luni ale 2013, firma desecuritate a detectat mai mult de jumătate din numărul total de viruşi descoperiţi în total în 2012. Astfel, cei de la Kaspersky au identificat peste 20.000 de aplicaţii malware noi în primul trimestru al 2013 (1.262 în ianuarie, 12.044 în februarie şi 9.443 în martie), faţă de 40.059, în tot anul 2012.
Cei de la Kasperksy au întocmit şi un top al celor mai descărcaţi viruşi de Android. Pe primul loc se clasează Trojan-SMS.AndroidOS.FakeInst.a (responsabil pentru 29.45% dintre atacuri). Malware-ul atacă, în principal, utilizatorii din Rusia care încearcă să-şi descarce aplicaţii din surse neoficiale. Pe locul doi (18,78%) se clasează un troian adware. Trojan.AndroidOS.Plangton este „popular“ în ţările din Europa şi este folosit de dezvoltatorii de aplicaţii gratuitepentru a afişa reclame.
Pe locurile trei şi patru găsim doi troieni din familia Opfake: Trojan -SMS.AndroidOS.Opfake.a (12,23%) şi Trojan-SMS.AndroidOS.Opfake.bo (11,49%). Primele versiuni ale acestor viruşi se deghizau drept popularul browser Opera însă a