de Adrian POPESCU
adrianpopescu@tribuna.ro
23 mai 2013 23:00
0 vizualizari
A-A+
Cea de–a XVIII–a ediţie a Colocviului Internaţional Emil Cioran s–a consumat săptămâna trecută, bucurându–se de o largă participare a reprezentanţilor mediului academic, instituţiilor de cultură şi nu numai.
Ateliere la Sibiu
Ziua de joi a fost dedicată studenţilor şi artei traducerii, eveniment găzduit de ULBS, iar vineri, la dezbaterile de la Biblioteca Astra, au fost prezenţi decanul Facultăţii de Litere şi Arte - conf univ. dr. Alexandra Mitrea, prof.univ. dr. Ion Dur şi prof. univ. dr. Ana Selejan, dar şi invitaţi de seamă din ţară şi din: Franţa, Canada, Serbia, Tunisia, Brazilia.
Sesiunea Răşinari
Primăria Răşinari (prin primarul Bucur Bogdan şi viceprimarul Iliuţ Adrian Mihail) şi-a dovedit calităţile de partener şi de gazdă. Dezbaterile au fost deschise de primar, după care am asistat la lansarea volumului «Les oeuvres de Cioran dans la Collection de la Pleiade» editat de Nicolas Cavailles şi Aurelien Demars. Volumul întăreşte supoziţia potrivit căreia textele cioraniene reunesc planşe cu exerciţii „de clarviziune”, asupra metodelor de gândire colectivă, asupra limbajului simbolic şi formelor iniţiatice, care caută să se trezească fiecare fiinţă umană. Poate prezenţa distinsul academician Eugen Simion ar fi fost în măsură să limpezeacă incertitudinile noastre, alături de documentele din arhiva Marelui Orient Francez. În compensare a fost prezentat, de către Mircea Lăzărescu, un volum cu texte preţioase despre filosoful Coastei Boacii. Impresionant a fost şi recitalul susţinut de Genoveva Preda, care a oferit o mostră despre conceptul «Societăţii de gândire» din care făcea parte Cioran, invocând cele şapte arte. Periplul ne-a adus în faţă - metaforic vorbind - un „Motan Încălţat” al filosofiei universale, un model pentru „p