Ziua de ieri a început prost pentru mii de locuitori ai municipiului Constanţa, care au aşteptat ore în şir autobuzele Regiei Autonome pentru Transport în Comun Constanţa, care aşa şi nu au mai apărut. Într-un final, constănţenii au apelat la microbuze şi taxiuri.
Motivul a fost greva spontană, organizată de angajaţii RATC, care au refuzat să-şi înceapă activitatea până la orele prânzului. „Este o grevă absolut ilegală. Culmea este că marţi am avut o întâlnire cu sindicatul timp de trei ore şi nu mi s-a comunicat nimic. Revendicările angajaţilor se schimbă de la oră la oră. Au cerut demisia liderului de sindicat, lucru care s-a şi întâmplat. Acum vor mărire de salariu şi anumite sporuri. Le-am cerut să desemneze 5 reprezentanţi să vină la dialog”, a precizat, iniţial, directorul general al RATC, Ovidiu Tănase. Printre revendicările angajaţilor se numără: majorarea salariilor cu 60%, acordarea sporului de noapte, a sporului de vechime, de muncă grea, a primelor de vacanţă şi a tichetelor de masă, de care nu mai beneficiază din anul 2008.
Mai mult, angajaţii RATC au cerut demisia liderului de sindicat, Timur Ibram, a şefului de autobază Gevat Bari, a şefului Corp Control Cornel Marin, a şefului Birou Administrativ Nicolae Vatră şi a directorului (fost director general al regiei) Dumitru Coiciu. O altă nemulţumire a angajaţilor RATC o reprezintă microbuzele care circulă prin oraş, multe din ele fără licenţă. Reprezentanţii protestatarilor au fost chemaţi la negocieri la care au participat şi directorul general al RATC, Ovidiu Tănase, şi viceprimarul municipiului Constanţa, Gabriel Stan.
Promisiuni, promisiuni şi iar promisiuni
În urma presiunii celor câteva sute de protestatari, care au refuzat să iasă cu autobuzele pe trasee, directorul general Ovidiu Tănase a semnat deciziile de suspendare de pe funcţie ale şefului de au