Criza care loveste Italia afecteaza si Nordul foarte industrializat si traditional prosper, care este "pe marginea prapastiei economice", a afirmat joi seful patronatului italian, Giorgio Squinzi, citat de AFP.
Daca Nordul se prabuseste. "va antrena toata tara care se va intoarce astfel cu 50 de ani in urma si ar fi exclusa din Europa care conteaza", a afirmat Squinzi, in deschiderea adunarii anuale a Confindustria, organizatia patronala italiana, la Roma.
Acesta s-a declarat extrem de preocupat de avansul somajului: 11,5% si 38,4% in randul segmentului de varsta 15-24 de ani.
"Lipsa locurilor de munca este mama tuturor relelor sociale", a subliniat Squinzi, cerand rezolvarea acestei probleme "pe plan structural si de maniera echilibrata, intervenind concomitent asupra costurilor, a productivitatii si a reglementarilor". Potrivit acestuia, "intreprinderile sunt pregatite sa sustina actiunile guvernului prin investitii si angajari".
Patronatul a afirmat ca isi doreste de la guvernul condus de Enrico Letta, primul dupa razboi care reuneste atat stanga cat si dreapta, "o fiscalitatea care sa sustina, care sa creeze bogatie si sa o distribuie, care sa fie transparenta si care sa respecte drepturile cetatenilor si ale intreprinderilor".
Potrivit acestuia, relansarea economiei italiene ar trebui "sa aiba drept pilon politica industriala".
Presedintele consiliului de ministri, Enrico Letta, care a asistat la aceasta reuniune, a apreciat si el ca trebuie industria trebuie sa fie prioritara in cadrul politicilor europene.
"S-a crezut in Italia si in Europa ca ne putem lipsi de industrie, facand crestere fara industrie", a afirmat acesta. Dar aceasta faza s-a terminat "fara rezultate pozitive: UE si-a pierdut leadershipul".
Squinzi a evocat si "drama" sectorului constructiilor, "o criza at