Municipiul Târgu Jiu, dar şi localităţile din vecinătate au avut parte joi de ploi torenţiale şi grindină. Specialiştii spun că nu au fost înregistrate pagube majore şi că ploile căzute nu au făcut decât să ajute culturile. La Teleşti s-au înregistrat chiar şi 25 l/mp.
Localităţile Târgu Jiu, Băleşti, Drăguţeşti, Teleşti, Dăneşti şi Stolojani au fost cele mai afectate de vijelia care s-a abătut ieri asupra judeţului. În mare parte dintre localităţi, pe lângă ploi torenţiale au fost şi căderi de grindină. „În judeţul Gorj am avut atenţionare cod galben de fenomene meteorologice periculoase imediate. Intensificări de scurtă durată ale vântului, averse de ploaie, urmate de descărcări electrice şi grindină de mici dimensiuni. Făcând o comparaţie, la Stolojani s-a înregistrat cantitatea de precipitaţii de 12 l/mp şi grindină de dimensiuni mici, timp de două minute. În Teleşti, în intervalul 12,30-13,20 s-a înregistrat o cantitatea de precipitaţii de 24,5 l/mp, dar nu a căzut grindină. A fost vijelie, au căzut cantităţi mari de apă, dar apreciem că pagube însemnate nu avem”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.
În centrul municipiului Târgu Jiu florile pomilor au fost doborâte la pământ. Şi trandafirii au fost scuturaţi de ploaia puternică, dar şi de grindină.
Tratarea culturilor după grindină
Deşi la nivelul judeţului Gorj nu s-au înregistrat pagube însemnate, specialiştii spun că există posibilitatea ca unele culturi să fie afectate. În acest caz au venit cu sugestii pentru cetăţenii ale căror culturi au avut de suferit din cauza grindinei. „Când timpul va permite, dacă cetăţenii vor observa că au frunzele franjurate sau ciuruite, atât în livezi, în vii, cât şi în grădini facem un apel să facă un tratament imediat fitosanitar, cu un fungicid pe bază de cupru pentru cicatrizarea rănilor în urma căderii grindinei. Era mul